Het afscheid van de familie was toch iets lastiger dan verwacht, je gaat uiteindelijk toch weg voor ruim 3 maanden en Zambia ligt nu ook niet bepaald vlakbij. De reis begon meteen met een vertraging aangezien het vliegtuig dat over de lijn Brussel-Londen vliegt te laat toekwam. Maar eenmaal vertrokken verliep alles vlot, al moet ik wel zeggen dat ‘Heathrow huge is. Zelfs de metro binnen eenzelfde terminal nemen is mogelijk. De vlucht van Londen-Lusaka verliep sneller dan verwacht wegens een sterke staartwind. De nacht heb ik doorgebracht met het bekijken van enkele films/of BBC-reeksen. Mijn buur hier was een 77-jarige monnik die bij momenten gefascineerd begon te vertellen en vervolgens ineens zich gedurende 30 minuten verdiepte in zijn krantlectuur.
Moe na een lange nachtvlucht kwam ik omstreeks 6.30 lokale tijd toe in Zambia waar ik meteen werd geconfronteerd met de warmte. Hier werd ik opgewacht door de VVOB-verantwoordelijke Bart die mij meteen meenam richting Lusaka, al maakten we weliswaar ook een koffiestop om de ergste file wat te vermijden. Vervolgens bracht hij mij naar mijn tijdelijke woonst in een guesthouse te Lusaka. Hieronder is de foto van mijn kamer met het noodzakelijke muggennet en je ziet duidelijk dat ik nog wat slaap kon gebruiken na de vlucht.
(Léonie ijverig aan het werk en Lukonga die Anna helpt met de ICT + mijn lege stoel)
Vandaag ben ik samen met Stanley (accountant voor het VVOB-team Zambia) een 1ste keer gaan proeven van de lokale keuken. De Nshima (soort van maïskoek) smaakte veel beter dan hetgene wat ik had verwacht na het lezen van enkele berichten hierover en in combinatie met verschillende lokale groenten (o.a. ook spinazie) was het een sappige maar eveneens zware maaltijd . Op aanraden van Stanley heb ik gekozen voor een gerookte Baars als aanvulling. Aan het eetpatroon zal ik mij ook nog wat moeten aanpassen. Bestek is hier overbodig want de Nshima moet je tot kleine balletjes kneden en er vervolgens een klein putje in maken om je groenten in te leggen. Of mee vast te nemen. Bovendien is elke maaltijd hier in Zambia is voor mij een Brunch + diner. Het volstaat ruimschoots om de dag mee door te komen. De frisdranken zijn ook enorm zoet (vooral het lokale merk Mirinda wat een dochterbedrijf van Pepsi is).
(Nshima met Baars en verschillende groenten)
Ondertussen is het alweer gestopt met regenen en meteen worden de krekels weer wakker en gaat mijn kamergenoot alias een gecko op zoek naar enkele sappige muggen. Ik kan alvast zeggen dat hij zijn werk behoorlijk doet want tot nog toe heb ik nog maar 1 mug opgemerkt.
Tot de volgende wanneer ik vermoedelijk reeds in Kabwe ben aangekomen en mijn Gentse huisgenoten heb leren kennen. Dan volgen normaalgezien mijn ervaringen van de uitstap aanstaande vrijdag in de compound “Green Garden” in Lusaka en de inrichting van mijn huis.
Hakuna Matata
Jan
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Super Jan, ziet er leuk uit!
BeantwoordenVerwijderenVéél succes daar nog en maak ons trots..
Ik probeer je avonturen te volgen!
boeiend allemaal, hopelijk komt er nog wat van je arvaring hierop
BeantwoordenVerwijderen(stephanie J)
Hallo Jan,
BeantwoordenVerwijderenSuperleuke blog en fijn verslag om te lezen...
Geniet nog maar volop van dit mooie avontuur!
Wim en Karen, Pieter-Jan en Lukas